Yüksek Sıcaklar Tarımı Etkiliyor! 20 Gün Erken Oldu

İzmir’in coğrafi işaretli ürünü olan Kavacık üzümü, bu yıl sıcak havaların etkisiyle erken olgunlaştı. Her yıl ağustos ayının sonunda hasat edilen Kavacık üzümü, bu yıl ağustos ayının başında hasat edilecek. Kavacık üzümünün kaliteli, aroması yüksek, büyük taneli ve susuz yetişen bir ürün olduğunu belirten Kavacık Kadın Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Nurten Özkan, geçen yıl yağışlar nedeniyle üzümün mildiyö hastalığına yakalandığını ve tonajın düştüğünü hatırlattı. Özkan, belediyenin çiftçiye verdiği gübre ve ilaç desteğiyle bu yıl toparlandıklarını, rekoltenin geçen yıla göre arttığını, ancak geçmişteki tonajları henüz yakalayamadıklarını ifade etti. Kavacık’ta 10 bin dönüm arazide üzüm bağlarının bulunduğunu ve yıllık 2000-2500 ton üzüm hasat ettiklerini belirten Özkan, bu yıl bu rakamlara yaklaşmayı hedeflediklerini söyledi.

TEMMUZDA SICAKLIK ARTARSA ÜZÜM BOZULABİLİR

Bu yıl haziran ayında beklenmeyen yüksek sıcaklıkların üzümün erken olgunlaşmasına neden olduğunu belirten Özkan, 20 gün erken hasat yapacaklarını, normalde ağustos ayının 20’sinde başlayan sezonun bu yıl ağustosun başında başlayacağını belirtti. Tüketicilerin Kavacık üzümünü 20 gün önce yiyeceğini ancak temmuzda sıcaklıkların artması halinde üzümün bozulabileceğini ifade eden Özkan, 40 derecenin üzerinde sıcaklıklarda köylülerin kendi imkanlarıyla dal kesip, ot yolup bağların üstünü örtmeye çalışacaklarını, bunun maliyet ve işçilik demek olduğunu söyledi. Özkan, sıcaklıkların 45 derecenin üzerine çıkması halinde üzümde tonaj kaybı olacağını ve üreticiye daha fazla destek verilmesi gerektiğini dile getirdi.

TANE OLMASI GEREKİRKEN BAĞDAN SALKIM KOPARIYORUZ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir