AVM otoparkında sebze yetiştiriyorlar

Sarıyer’de bulunan lüks bir alışveriş merkezi içerisindeki kapalı otoparkta bir dönümlük alanda mizuna, marul çeşitleri, pak choi (Çin lahanası), fesleğen, reyhan, kişniş, kale, pazı ve roka gibi yeşil yapraklı sebzeler üretildiği aktarıldı.

Topraksız ve dikey üretimle üretilen sebzelerin bulunduğu tesis 4 girişimci tarafından kuruldu.
Kontrollü ve kapalı bir ortamda bulunan sebzelerin iklim değişiminden korunduğu ve mevsimden bağımsız üretildiği söylendi.

“ÜRÜN ÇOK TAZE”

Firmanın kurucu ortağı olan Halil Beşkardeşler, “Burada üretilen ürünler hasat edildiği an, ilgili restoran ve son tüketicilere gruplar üzerinden teslim ediliyor. Yani üretilen ürün çok taze, besin değeri çok yüksek ve herhangi bir nakliye ve kayıp yaşamadan tüketicilere ulaştırılıyor. Dolayısıyla şehrin göbeğinde olmamızın en büyük sebebi bu” dedi.

Beşkardeşler, ortam sıcaklığı ve nem oranlarının sürekli kontol altında tutulduğunu ayrıca bitkinin ihtiyaç duyduğu fotosentezi özel LED aydınlatmalardan sağladıklarını iletti.

“YATAY ALANDA DİKEY ÜRETİM”

Halil Beşkardeşler, “Kapalı ve izole bir ortamda üretim yapıyoruz. Yatay alanda değil dikeyde üretim yapıyoruz. Dolayısıyla çok geniş arazilerde ve açık alanda üretim yapmadığımız için herhangi bir haşere ya da pestisit ilacı kullanmak zorunda kalmıyoruz. Dolayısıyla bu aslına bakarsanız bizim en büyük artılarımızdan bir tanesi. Doğal ortamda yani geleneksel tarımda ya da serada üretim yaparken kullandığınız ilaçlar fotosentezle bitki hücrelerine işliyor. Dolayısıyla yedikten sonra da ileriki zamanlarda sıkıntılar yaşanabiliyor. Ama bu ortamda öyle bir şeye ihtiyaç olmadığı için sıfır pestisit, herhangi bir ilaçlama yapmadan ve hormon kullanmadan üretim yapıyorsunuz” ifadelerini kullandı.

“315 KAT DAHA VERİMLİ ÜRETİM YAPABİLİYORUZ”

Beşkardeşler ayrıca, “Buradaki fabrikayı bir dönüm olarak düşünürseniz 315 dönüme tekabül eden üretim yapıyoruz. Bu fabrikamızın yıllık kapasitesi yaklaşık olarak 900 bin ila 1 milyon adettir. Bitkiye en iyi şartları sağlıyoruz, yatay alandan bağımsız dikey alanda üretim yapıyoruz. Metrekaredeki üretim sıklığımız, katlı üretim yapmamız, bitkiye ihtiyacı olan şartları daha hızlı verdiğimiz ve daha iyi imkanları sağladığımız için bitkinin daha hızlı gelişmesi gibi çarpanlarla ilerlediğimizde 315 kat daha verimli üretim yapabiliyoruz” açıklaması yaptı.

Talebe göre hasat edilen ürünlerin, AVM’deki restoranlara talep halinde aynı gün verildiğini de ekledi.

“PESTİSİT KULLANMIYORUZ”

Şehir içindeki üretim sayesinde fosil yakıtlı araçlarla dışarıdan ürün getirilmediğine dikkat çeken Beşkardeşler, “Orada ciddi şekilde karbon ayak izini azaltıyoruz. İkincisi pestisit kullanmıyoruz. Kullandığınız zaman çevreye zarar veriyorsunuz. En önemlisi geleneksel tarım yöntemlerine göre su kullanımımızda yüzde 95’ten daha fazla tasarruf sağlıyoruz. Bu anlamda bu tip üretim metodolojisi ciddi anlamda doğaya fayda sağlıyor, kaynakların kullanımını daha verimli hale getiriyor” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir